Weetjes over cardio

Ga je beginnen met cardio? Of ben je je er misschien in aan het verdiepen, omdat je hier in de toekomst mogelijk mee van start wil gaan? Cardio is de tegenhanger van krachttraining. Je belast hierbij voornamelijk je hart-longfunctie. Je hartslagfrequentie neemt toe, je hart wordt sterker, je uithoudingsvermogen wordt beter en daarnaast verbrand je ook nog eens calorieën. Je vindt in dit artikel verschillende handige weetjes over cardio.

Cardio verbrandt veel calorieën 

Met cardio kun je veel calorieën verbranden. Je hartslag is namelijk langdurig hoog. Wil je dus afvallen, dan kun je (naast het aanpassen van je voeding) cardio gebruiken om extra calorieën te verbranden. Ook als je niet per se af wil vallen is het goed om af en toe cardio te doen. Zo kun je net dat ene koekje meer eten zonder dat je je schuldig hoeft te voelen.

Je verbrandt nog niet direct vet

Met 10 minuten cardio zul je niet zoveel bereiken. Na ongeveer 20 minuten wordt er pas lichaamsvet als brandstof aangesproken. Wil je dus vet verbranden door middel van cardio, bijvoorbeeld op een crosstrainer Noord-Holland van fitforce1, dan doe je er goed aan om minstens een half uur erop te blijven.

Plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk

Veel mensen willen graag alleen buikvet verbranden. Dit is echter niet mogelijk. Val je af, dan zal dat over je gehele lichaam gebeuren. Heb je veel buikvet, dan zul je daar echter relatief veel vet verbranden. Plaatselijke vetverbranding is niet mogelijk en als je buikvet kwijt wilt zul je dus je algehele lichaamsvetpercentage naar beneden moeten brengen.

Combineer cardio met krachttraining

Doe je veel aan cardio, dan zul je ook wat spieren verliezen. Het is daarom aan te raden om naast je cardio sessies ook aan krachttraining te doen. Grotere spieren verbranden daarbij ook nog eens meer calorieën, dus krachttraining is sowieso aan te raden.