Het openen van een eigen sportschool.

Je hebt de knoop doorgehakt, je wil een eigen sportschool starten. Maar weet je eigenlijk wel wat er allemaal nodig is om deze droom waar te maken? Als sportschooleigenaar moet je over meer nadenken dan apparatuur en een goede locatie. Een eigen bedrijf starten is altijd een groot risico. Je moet moeilijke keuzes kunnen maken over bijvoorbeeld marketingstrategie, financiën, werknemers aannemen en klanten winnen. Om dit allemaal zo goed mogelijk te laten verlopen hebben we hier een klein overzicht van belangrijke punten.

De eerste stappen

De moeilijkste tijd is de start. Van het vinden van de juiste locatie, tot een marketingplan bedenken, deze klus is niet zo geklaard. Om te beginnen is het goed om te zorgen dat je ook echt een sportschool mag openen. Je kunt pas een sportschool starten, als je hiervoor alle nodige licenties hebt gehaald. Daarna is het belangrijk om een financieel vangnet op te bouwen. Dit doe je door bijvoorbeeld een goede verzekering af te sluiten. Er gebeuren veel ongelukken in sportschool dus het is een goed idee om eventuele financiële stress hierdoor te voorkomen. Een logische volgende stap is het opzetten van een businessplan.

Prijsstrategie

Nu is het tijd om over geld te praten. Hoeveel moeten mensen gaan betalen om gebruik te mogen maken van jouw sportschool. De beslissingen hiervoor hangen helemaal af van de opstartkosten, welke worden beïnvloed door grootte, locatie, apparatuur en software. De kosten voor het starten van een eigen gym wordt geschat tussen de 10.000 en 50.000 euro. Dit hangt natuurlijk ook af van wat je allemaal aan gaat bieden. De beslissing om betaal-per-keer aan te bieden kan bijvoorbeeld invloed hebben op de prijs, maar dat geldt natuurlijk ook voor het aanbieden van bijvoorbeeld personal training of groepslessen. Hoe uitgebreider jij je sportschool wil maken, hoe duurder de kosten gaan worden voor toekomstige klanten.