5 Tips om gezonder te eten

Gezonder eten

Wat zou dat lekker zijn, elke dag eten wat je wilt en niet aankomen. Dat zou toch geweldig zijn. Helaas werkt ons lichaam niet zo. Als je ongezond eet dan laat je lichaam dit weten. Het goede daaraan is dat als je gezond eet je lichaam dit ook laat weten. Nu hoor ik je denken, maar hoe eet ik dan gezond? Hier volgen 5 tips die je zullen helpen bij gezond eten.

Drink voldoende water

Water drinken is belangrijk voor je lichaam. Het draagt onder andere bij als bouwstof, oplosmiddel, transportmiddel, houdt ons lichaam op temperatuur en het helpt de nieren met het afvoeren van onze afvalstoffen als je aan het afvallen bent. Drink dus genoeg water en laat de frisdrank staan. Als je voldoende water drinkt dan zorgt dit ervoor dat je voller zit. Als je voller zit dan zul je minder snel een snack pakken, waardoor je dus minder ongezond eet. Het zal even wennen zijn, maar het is een stap richting gezond eten.

Kook zelf

Kook eens wat vaker zelf. Vaak heb je geen zin of geen tijd om zelf te koken en bestel je wat of maak je gebruik van kant en klare maaltijden. Toch is dit onverstandig. Dit zijn vaak ongezonde gerechten. Als je zelf kookt dan kun je zelf bepalen wat er in je eten zit. Zo kun je ook het aantal koolhydraten, eiwitten en vetten bepalen dat je eet. Je kunt op deze manier dus zelf bepalen hoe gezond je eet. Buiten dat is het vaak ook een stuk goedkoper. Ook nog goed voor de portemonnee! 

Eet regelmatig en gevarieerd

Regelmatig eten kan ongezond eten tegengaan. Als je bijvoorbeeld elke 2 uur eet dan kan dit grote trek voorkomen. Let daarbij wel op dat je gevarieerd eet. Er zijn zoveel gezonde snacks op de wereld waaruit je kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een hand noten, een stuk fruit of wat kwark eten. Zorg dus wel voor gezonde tussendoortjes. Op deze manier voorkom je de grote trek en eet je niet je hele keuken leeg. 

Eet voldoende, maar niet te veel

Het is belangrijk om niet te veel te eten. Zorg ervoor dat je alleen eet wat noodzakelijk is. Weet je niet zo goed hoe je dit moet doen dan kan het handig zijn om een expert te raadplegen. De expert kan je een voedingsschema voorschrijven waarin precies staat wat je moet eten. Op deze manier weet je zeker dat je gezond eet en niet te veel. Het is ook goed om te weten dat er pas 20 minuten nadat je vol zit een seintje wordt gegeven vanuit je hersenen dat je vol zit. Dus hou je aan je voedingsschema en je stopt op tijd met eten.

Wees niet te streng

Om naar een gezond voedingspatroon te gaan gaat in stappen. Je kunt niet van de ene op de andere dag gezond eten. Zorg ervoor dat dit niet te snel gaat anders dan houd je het niet vol. Lukt het vandaag niet, dan is er altijd morgen nog. Let er vooral op wat je zelf fijn vind. Wat voor je buurman werkt, hoeft niet voor jou te werken. Zorg er vooral voor dat het bij jou past. Een goede regel is de 80/20 mentaliteit. Hierbij eet je 80 procent gezond en 20 procent ongezond. Zo kun je toch niet een chocolaatje eten. Vind je nou dat je nog te weinig gezond eet of juist te veel gezond dan kun je deze procenten altijd aanpassen.

Conclusie

Je kunt dus kleine stapjes zetten op weg naar gezonder eten. Zo is het belangrijk dat je gevarieerd- en niet te veel eet. Ook moet je er op letten dat je voldoende water drinkt per dag. Vind je het lastig om te beslissen wat je moet eten en hoeveel dan is het handig om een voedingsschema in de hand te nemen.